Egyszer majd végiggondolom, vajon miért egy jóóó nagy hibaforrás jutott eszembe, mint blogindító téma…addig is írok róla kicsit, mert egyrészt nagyon érdekes, másrészt elég gyakori.

Az ökológiai tévkövetkeztetés az a jelenség, amikor nem egyéni , hanem összesített adatokból vonunk le következtetést két változó kapcsolatára, feltételezvén, hogy a kapcsolat az egyének szintjén is fennáll – és ez a feltételezés maga a TÉVkövetkeztetés. Abból például, hogy azokban a kerületekben, ahol sokan keresnek a minimálbér alatt, magas a bűnözési arány, nem következik, hogy a szegényebbek gyakrabban követnek el bűncselekményeket. Lehet, hogy ez így van, de kerületenkénti megoszlások korrelációjából nem lehet erre következtetni; ugyanis nem biztos, hogy egy-egy kerületen belül UGYANAZOK keresnek keveset, mint akik bűnözők. Ezt biztonsággal csak egyedi adatokból lehetne megállapítani!

És íme egy példa arra, hogy milyen gyakori ez a tévedés: ezt a plotot egy 2022-es, népszerű, elemzéseket bemutató amerikai oldalon megjelent tanulmányból emeltem ki. A tanulmány úgy vizsgálja a szegénység és a bűnözés kapcsolatát, hogy 40 ORSZÁG megoszlási adatait veti egybe, és ebből egyénekre vonnak le következtetéseket; kimerítve ezzel az ökológiai tévkövetkeztetés fogalmát…